středa 15. května 2013

Salát Caesar


Ups... To bylo to první co mě napadlo když jsem si uvědomila jak dlouho jsem tady nic nenapsala. Musím říct, že se za sebe upřímně stydím. Vážně!


Nebudu se vymlouvat na nedostatek času, vysvětlení mé "nepřítomnosti" na blogu je prosté - jednoduše jsem dala přednost věcem jiným, věcem, které mě momentálně baví. A znáte to, když vás něco baví, čas utíká a ani nevíte jak a jsou to tři měsíce!
Nicméně si nemyslete, že by mě gastronomie přestala bavit nebo, že bych snad ztratila apetit! To v žádném případě ne!
Navíc vše, co ukuchtím neustále fotím, takže už mám nastřádanou pěknou sbírku fotek - a je potřeba je využít ;).

Dnes bych vám chtěla napsat recept na salát Caesar, vlastně salát Caesar s kuřecím masem, protože v původním receptu žádné maso není. Mé obědy ale většinou tvoří saláty, a ty samy o sobě žaludek nezaplní, takže tak.

Suroviny (pro 2 osoby):
  • 1 ks římského salátu
  • 1 ks kuřecích prsou
  • Olivový olej
  • Kousek bagety na krutony (já tentokrát použila celozrnnou )
  • Sůl, pepř
  • Parmezán
  • Stroužek česneku
  • Bazalka
Na zálivku:
  • 1 žloutek
  • 2 ks filátek ančoviček
  • 1/2 citrónu
  • 2 lžičky dijonské hořčice
  • 1 lžička worcesterové omáčky
  • Olivový olej
  • 1 lžička strouhaného parmazánu
Bagetu nakrájejte na menší kostičky (tak 1x1 cm). Na pánvi rozehřejte olivový olej, stroužek česneku oloupejte, rozdrťte naplocho pomocí nože a přihoďte do pánve. Nechte ho chvíli smažit, aby se olej ochutil, pak česnek vyjměte a přihoďte kostky bagety a lehce osmažte ze všech stran. Hotové krutony vyjměte a dejte stranou.
Kuřecí maso nakrájejte na menší kousky, osolte, opepřete, lehce posypte bazalkou. Maso osmažte na oleji, který zbyl po krutonech. Pokud žádný nezbyl (pečivo hodně saje tuk), tak první rozehřejte trochu olivového oleje a pak na něm maso osmažte.
Římský salát pořádně opláchněte, nechte okapat a pak nakrájejte na cca. 1 cm proužky. Já krájím najednou celou hlávku, nerozděluji salát na jednotlivé listy. Je to rychlejší a většina kousků je pak stejně velkých ;). (Věděli jste, že římský salát je jediný salát, který je povolen krájet a nemusí se tedy trhat jako všechny ostatní?)
Do větší mísy dejte žloutek, filátka ančoviček nakrájená na drobno, sůl, pepř a promíchejte ať se vše spojí.
Teď přichází ta těžší část - udělat perfektní zálivku, tedy v tomto případě vlastně majonézu s pár ingrediencemi navíc. Celé kouzlo spočívá v tom, že do směsi, kterou máte v míse pomalu přiléváte olivový olej a zároveň ji neustále šleháte metličkou. Nejdříve začněte po pár kapkách a posléze můžete přidávat na množství. Pamatujte ale na to, že méně je v tomto případě vždycky více! Je lepší šlehat dlouho po malých kapkách, než najednou nalít oleje moc, protože pak už se vám to prostě ne a ne spojit! Skvělý článek i s videem má na blogu Cuketka. Pro koho bude dělání majonézy premiéra, rozhodně koukněte k němu! V článku sice operuje se slunečnicovým olejem, ale s oliváčem to je stejné. Je to lehčí než se zdá, věřte mi, takže žádný strach a směle do toho ;).
Až budete mít ušleháno přimíchejte lžičku hořčice, worcesterovou omáčku, trochu nastrouhaného parmazánu a šťávu z půlky citronu.
Salát vysypte do mísy se zálivkou a pořádně ho v ní rukama vymáchejte tak, aby se jí krásně obalil. Teď už zbývá jen servírovat. Na talíř dejte trochu salátu, maso, opět salát, krutony a nakonec lehce posypte parmazánem.
Dobrou chuť! :)

Žádné komentáře:

Okomentovat