sobota 23. února 2013

Tiramisu


Kdo by tento dezert neznal? Tiramisu patří mezi mé oblíbené sladkosti, ale doma jsem si ho připravila poprvé. Možná to vypadá na první pohled složitě, ale věřte mi, že to zvládne každý a pokud použijete doopravdy kvalitní a správné suroviny (žádné náhražky!) úspěch je zaručen!



Suroviny (na 4 menší porce):
  • 250 g mascarpone (!)
  • 3 lžíce cukru krupice
  • 2 čerstvá vejce
  • jeden panák amaretta (italský likér s mandlovou vůní, lze nahradit bílým rumem - skalní zastánci přivřou oči ;))
  • šálek silné černé kávy 
  • savoiardi nebo cukrárenské piškoty
  • kvalitní kakao na posypání 
Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte mascarpone a promíchejte. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh a opatrně ho přimíchejte do směsi s mascarpone.
Piškoty namáčejte do kávy smíchané s amarettem nebo rumem (jen lehce ať se nerozmočí) a klademe do formy jeden vedle druhého. Poté na piškoty rozetřete trochu krému a opět poklaďte piškoty. Takto pokračujte až vám nezbude žádný krém, pamatujte, že poslední vrstva má být krém. Nakonec by se tiramisu mělo vychladit a až pak posypat kakaem. Já to dělám naopak, první posypu kakaem a pak vychladím, pouze těsně před servírováním dezert lehce popráším.



Tiramisu je luxusní záležitost. Vím, že hodně lidí má za to, že suroviny na něj jsou příliš drahé, ale upřímně - mě osobně se to ani nezdá. Ano, není to dezert, který si dáváte každý den k dopolední kávě, ale rozhodně to není něco, co by jste si mohli dovolit jednou do roka (a když tato slova píše student tak tomu můžete věřit ;)).
Co se týká mascarpone - tohle je obecný problém u nás v ČR. Kde najít dobré mascarpone? Já ho našla v sýrárně Gran Moravia. Bohužel si již nepamatuji značku ale je to to jediné, které tam mají ;). Krabička o 250 g stojí okolo 55 kč a je výborné! Pokud chcete zkusit alternativní a levnější řešení odkážu vás na recept Cataliny, které si ho vyrábí sama.
Dále savoiardi - opět koupíte např. v prodejně Gran Moravia, ale můžete si upéct i své vlastní. Přiznám se, že já to ještě nezkoušela ale Lucie už ano ;). Mějte na paměti, že do kávy s likérem je máte namáčet jen lehce, protože část vlhkosti pohltí ještě z krému, tak ať to nemáte úplně rozblemcané :).

Co napsat nakonec? Dodržte suroviny, nechte pořádně vychladit a uvidíte, že již po prvním ochutnání se dostaví odměna, a všechny vaše choutky (které doufám nemáte) na použití pomazánkových másel apod. vás přejdou.

8 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Děkuji za milý komentář :) . Osobně si myslím, že tam mohlo být více krému, ale alespoň vím pro příště! :)

      Vymazat
  2. Hmm, úplně cítím tu chuť! Pravé tiramisu jsem neměla leta, protože nemám, kde bych si kvalitní dala, takže nezbývá mi, než se na něj vrhnout sama. A už teď se těším!
    A ta druhá fotka je naprosto úchvatná!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď jsi uhodila hřebíček na hlavičku Madlo! Právě že já také nevím o místě, kde bych si ho mohla dát, to kvalitní a domácí. Občas se někde v lepší restauraci objeví, ale jen tak v rámci menu, neznám žádnou cukrárnu, která by ho nabízena neustále , což je škoda.. No jo, co si člověk neudělá :)

      Vymazat
  3. Presne, nad tiramisu z mascarpone neni :) Obcas jsem koupila mascarpone kdyz byla nejaka super akce v globusu za 25,- za kelimek. A to je potom naprosto v pohode :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nevíš náhodou jaké to mascarpone bylo značky? To od Italatu je vážně hrozné, takže počítám s tím, že to bylo nějaké jiné (?) :).

      Vymazat
  4. Kulíšku, kdyžtak v Lidlu mají teď běžně mascarpone za 37 Kč/250g a je fakt dobrý :) Pokud bys chtěla vyzkoušet.
    Tiramisu vypadá víc než prudce jedle :) Ve všem s tebou souhlasím a přeju dobrou chuť!

    OdpovědětVymazat
  5. tiramisu je aj tak vždy najlepší dezert

    http://ilovesimplyfashion.blogspot.sk/2013/08/citronovy-cheesecake.html

    OdpovědětVymazat