Red velvet cake aneb dort červený samet patří mezi nepopulárnější dorty. Pravda, u nás až tak moc známý není, ale jen co se podíváte na nějaký zahraniční pořad o pečení, buďte si jisti, že se tam objeví.
Já sama jsem na něj byla zvědavá a měla jsem ho na svém pomyslném seznamu. Z určité části, samozřejmě, také pro jeho barvu, která není u klasických dortů běžná a když dodržíte všechny suroviny, měla by vzniknout přirozenou reakcí mezi podmáslím a octem. Přiznám se ale, že já jsem se do tohoto pokusu nepustila a použila k obarvení šťávu z červené řepy. Jinak se používá klasicky barvivo, ať už gelové či práškové.
Suroviny (na dort s průměrem 28 cm):
- 125 g hladké mouky
- 1/4 lžička soli
- 2 lžíce kvalitního kakaa
- 65 g másla pokojové teploty
- 175 g krupicového cukru
- 1 velké vejce
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1/2 lžičky vinného octa
- 1/2 jedlé sody
- 1/3 lžičky soli
- 70 ml podmáslí
- šťáva z červené řepy (dle potřeby zabarvení)
- marmeláda na potření
Na krém:
- 3 větší kostky lučiny
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 70 g moučkového cukru
- 100 ml smetany ke šlehání
Mouku prosejte do mísy, přidejte kakao a sůl. V jiné míse spolu utřete máslo a cukr do pěny, poté přidejte vejce. V odměrce smíchejte šťávu z řepy a podmáslí. Barevnou směs přidejte do vaječné směsi, pořádně promíchejte a postupně po malých dávkách zapracujte moučnou směs. V hrnku promíchejte sodu s octem a přidejte do těsta.
Těsto přesuňte do formy a pečte cca. 25 minut. Zda je upečeno zkuste špejlí (jako vždy zapíchnout do těsta a jestli vyjde čistá nebo pouze s pár drobky je upečeno!).
Krém: vyšlehejte šlehačku do tuha. Lučiny promíchejte s cukrem a vanilkovým extraktem a poté přidejte vyšlehanou šlehačku. Dejte chladit.
Z upečeného korpusu můžete vykrajovat formičkami různé tvary, já zvolila srdíčka (i když se musím přiznat, že Valentýn neslavím ;)) nebo jen udělat celý dort.
Srdíčka jsem rozkrájela podélně, každou část potřela jahodovou marmeládou, trochou krému a obě půlky zase spojila. Nakonec jsem potřela celé dortíky a talíř ozdobila - fantazii se meze nekladou!
Pár poznámek na konec:
- pokud chcete použít barvu ať už gelovou nebo práškovou, místo 70 ml podmáslí ho dejte 120 ml.
- pokud ale chcete jít přírodní cestou a použijete šťávu z červené řepy, nejdříve dejte podmáslí méně ať můžete šťávu přilívat a tím postupně hlídat barvu těsta.
- barva výsledného dortu je vždy o něco světlejší než barva surového těsta, proto se nebojte udělat surové těsto trochu tmavší než doopravdy chcete.
Ret velvet cake vypadá velice efektně a pokud Valentýna slavíte a nevíte čím překvapit, tento dort se doslova nabízí :).
Na druhou stranu musím napsat, že svou chutí nijak extra neoslní. Chutná dobře ale už podle surovin poznáte, co od něho můžete čekat, takže se na jeho konečném zdobení určitě vyřáďte.
Teda, vypadá vážně perfektně a moc se mi líbí použití šťávy z červené řepy místo barviva. Takže za mě rozhodně všechny palce nahoru! (I když Valentýna taky neslavíme :-))
OdpovědětVymazatTady až tak není známý, to máš pravdu a třeba v americe, tam po něm lidi šílí :)) Jak dávali v televizi tu reality show (nejúžasnější dorty nebo tak nějak) tak si ho většinou vybírali. Moc se ti povedl a fotky jsou senzační :))
OdpovědětVymazatJůůů, jak já se na ten dort chystám, tak mám pocit, že k tomu nikdy nedojde :D Každopádně tvoje ztvárnění se mi moc líbí a hlavně ten nápad s červenou řepou místo barviva. Máš ho úžasně naservírovaný!
OdpovědětVymazatMadla: děkuji, já právě nemám moc ráda chemické náhražky, i když někdy samozřejmě není zbytí :), když to ale jde, tak se snažím jít tou přírodní cestou
OdpovědětVymazatDenisa: máš pravdu, mě také hned napadly ty Báječné dorty - je pravda, že tam kolikrát nedělají nic jiného
Catalina: děkuji za pochvalu servírování, od tebe to vždy potěší :)