čtvrtek 21. února 2013

Brokolicová polévka


Krémové polévky mě pořád stejně baví a pořád se jich nemohu nabažit. Jsou jednoduché, rychlé a vypadají luxusně. Navíc jako výchozí surovinu můžete použít jakoukoli zeleninu, stačí jen nakouknout do lednice či spíže.



Suroviny (na 4 porce):
  • 1 brokolice (asi 500 g)
  • 1 vývaru (používám slepičí, ale stejně poslouží i jiné druhy ;))
  • 1 menší cibule
  • lžíce másla
  • 1 stroužek česneku
  • muškátový oříšek
  • sůl
  • pepř
  • 200 ml smetany na vaření 
  • starší pečivo na krutony (já preferuji celozrnné)
  • sýr dle vašeho výběru
  • olivový olej
Brokolici omyjte pod studenou vodou, oddělejte jednotlivé růžičky a rozhodně nevyhazujte košťál! Ten pořádně omyjte, nebo oloupejte svrchní vrstvu, případně odkrojte poškozené části a nakrájejte na menší kousky. Pokud se vám zdá košťál příliš dřevnatý, nepoužívejte ho. 
Ve vyšším hrnci nechte rozpustit máslo na mírném plameni. Cibuli nakrájejte na jemno a smažte do zesklovatění (kousky cibule zprůhlední). Přidejte nakrájený košťál a zalijte půl litrem vývaru. Po 10 minutách vaření přidejte zbytek brokolice a ještě 10 minut vařte, mezitím můžete dolévat zbytek vývaru dle potřeby. Tyčovým mixérem směs rozmixujte, dochuťte solí, pepřem a mletým muškátovým oříškem. A teď asi ten nejdůležitější krok, který rozhodně nevynechávejte, protože dá polévce úplně jiný rozměr - utřený česnek. Takže přidejte česnek, pořádně promíchejte a nakonec přidejte dle potřeby smetanu. 
Pečivo nakrájejte na kostičky, dejte na plech, pokapejte olivovým olejem a chvilku zapékejte na nejvyšší teplotu (hlídat! Ať to nespálíte ;).  Před servírováním polévku ozdobte pár krutony a hoblinkami svého oblíbeného sýra.

Brokolicovou polévku s česnekem jsem dělala poprvé a řeknu vám, že ta chuť je vážně úplně o něčem jiném. Odteď ji už nedělám jinak! 
Jak jste na tom s krémovými polévkami vy? Stejně jako já nebo máte radši polévky "vývarových" typů?

3 komentáře:

  1. Nádherně elegantní brokolicový krém! Já taky miluju různé zeleninové krémy, ale manželovi evokují dětskou stravu, takže je nevařím tak často, jak bych chtěla. Teď se chystám na krémovou polévku z pečené červené řepy, zdobenou domácí Lučinou, tak snad budou řepy uskladněné ve sklepě ještě v kondici :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Brokolicova patri k nasim oblibenym :) Ale jinak muzeme uplne vsechny polevky, at uz zeleninove mixovane nebo vyvarove. Kdykoliv jakoukoliv :)

    OdpovědětVymazat
  3. to já taky můžu, tomatové, brokolicové, hráškové, mňam !

    OdpovědětVymazat