neděle 22. července 2012

Vývar



Myslím, že každý má tu zkušenost, když do polévky přihodí vývar v podobě zakoupené kostky a po ochutnání polévky zjistí, že necítí nic jiného než tu podivně chutnající kostku. V hodně receptech se dočtete, že máte do hrnce nalít vývar nebo, v případě, že ho nemáte, vodu. Kostka se vám už použít, díky předchozí zkušenosti, nechce tak tam nalijete vodu a pak chutnáte, chutnáte a je to takové nic moc. Tak přidáte sůl, peř a bylinky a stejně to je nic moc. Co s tím?


Je zde samozřejmě možnost uvařit poctivý vývar, ale na ten potřebujete kosti (které vám doma jen tak v lednici neleží) a minimálně dvě hodiny času.

Já jsem to vyřešila jednoduše a to tak, že když vím, že budu celý den doma tak uvařím poctivý a koncentrovaný vývar a ten poté jednoduše zamrazím. Není to nic převratně nového ale pochybuji, že zmražený vývar najdete v mrazáku ve většině domácnostech.

Suroviny:

  • 1,5 kg kostí (já hodně používám vepřové, ale i kuřecí nebo hovězí:))
  • 1 velkou cibuli (neoloupanou, rozkrátou na půl)
  • 2 velké mrkve (nakráté na menší kusy)
  • 2 pastiňáky nebo menší celer (opět nakráté na kousky nebo v případě celeru napůl)
  • 3 kuličky pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • Bobkový list
  • Bylinky dle chuti (například petrželovou nať, rozmarýn apod.)
  • Rajčatový protlak, olej (slunečnicový, olivový)

Troubu předehřejte na 200 °C. Smíchejte protlak s olejem a vzniklou směsí potřete kosti, dejte je na pekáč a chvíli pečte až bude maso, které na kostech zbylo upečené. Tenhle krok je důležitý, dodá vývaru plnou chuť. Upečené kosti vložte do dostatečně velkého hrnce společně se zeleninou a kořením. Zalijte cca. 2 l vody a na mírném plameni přiveďte k varu. Jakmile začne voda vařit, plamen stáhněte tak, aby voda jemně pobublávala. Vzniklou šedou pěnu odebírejte lžičkou pryč, bílá nevadí. Vývar nechte táhnou asi 4 hodiny (já občas táhnu i 5 hodin). Po uplynutí této doby vám v hrnci zůstane asi tak 300 ml silného, koncentrovaného vývaru, který by vám po vychladnutí zrosolovatěl. Vývar ale nechte vychladnou jen lehce tak, aby se oddělit tuk. Ten se snažte co nejvíce dostat pryč. Zbytek vývaru rozlijte do formiček, třeba do tvořítek na led nebo do malých mističek a dejte zamrazit.


Vždycky, když budete vařit polévku, stačí použít jednu nebo dvě kostičky vývaru a o chuťový zážitek máte postaráno. Já tímto způsobem vařím polévky už něco přes rok a můžete mi věřit, že je to nesrovnatelné s vývarem z kostky. Je to praktické a navíc víte, z čeho přesně se váš vývar skládá. :) 


Uchováváte vývar tímto způsobem i vy?

Žádné komentáře:

Okomentovat